HTML

Bohózat

Az elmúlt évszázad során rengeteg fantasztikus bohózat született, amelyek még ma is megállják a helyüket a szórakoztatás terén. Ezekből szeretnék nektek ízelítőket mutatni, amely darabokat érdemes megnézni.

Friss topikok

Linkblog

Archívum

Mi is a bohózat?

2010.12.14. 23:34 Lewad

A bohózat a drámai irodalom és művészet egyik válfaja. Rendesen a vígjáték alacsonyabb fokának nézik, de szint oly nagy költői tehetséget igényel és szint oly nagy hatást képes előidézni, mint akármelyik más műfaj. A bohózat a helyzetkomikumra helyezi a fő hangsúlyt, és nem jellemkomikumra. Jellemzője az erős túlzás, mely kritikai-szatirikus célú. Ha éppen különbséget akarunk tenni, akkor a vígjátékot a finom mosoly, az illemes kacagás műfajának mondhatjuk, míg a bohózat a nyersebb és fékevesztettebb hahota előidézését célozza. A bohózat tekintet nélkül az exkluzív körű illemre és az érzékenykedő tapintatosságra a legerősebb ellentétekkel dolgozik, és az úgynevezett drasztikus, megkapó hatásokat hajhászhatja. A bohózat a világ, a valóság, a fantázia minden tárgyát felölelheti, és a rút létráján oly mélyen szállhat alá, mint semmi más műfaj. A bohózat célja kétféle lehet: vagy az emberi ferdeségek és csúnyaságok legkegyetlenebb csúffá tétele, vagy pedig a sors, a véletlenség humorának meglepő kimutatása. Amaz inkább szatirikus, emez inkább humorisztikus és helyzetbohózat.

1 komment · 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://bohozat.blog.hu/api/trackback/id/tr112516621

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Petrik Iván - MÉG JÓL JÖHET 2010.12.16. 14:19:59

HÉTKÖZNAPI RÉMREGÉNY 7. RÉSZJean-Jacques kinyitotta a szemét. Feltételezte, hogy felébredt, tehát ezt megelőzően aludt. Tarthatta más miatt is lehunyva a szemét, de akkor pontosabban emlékezne az előző órákra. Vállig érő, dús fürtű hajából kipisz...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gipszfej 2010.12.16. 00:04:20

S milyen nehéz ezt játszani...
süti beállítások módosítása